środa, 19 czerwca 2013

Placuszki z ricottą

Placuszki z ricottą

 Puszyste, delikatne, rozpływające się w ustach. Pyszne śniadanko :)



Składniki na 2 porcje:

  • 250 g ricotty
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka dżemu brzoskwiniowego 
  • sól
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
W drugiej misce ucieramy żółtka z ricottą. Następnie dodajemy mąkę, ekstrakt z wanilii i dprawiamy solą.
Do tak przygotowanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, aż masa będzie jednorodna.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Smażymy placuszki na złoto zużywając na każdy około 2 łyżek ciasta.
Gotowe placuszki odkładamy na papierowy ręczniczek, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
W małym garnuszku podgrzewamy dżem brzoskwiniowy dopóki nie zrobi się lekko płynny.
Układamy placuszki jeden na drugim i polewamy dżemem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)