poniedziałek, 25 marca 2013

Smażona bruschetta z kaparami

Smażona bruschetta z kaparami


Dziś pomysł na szybką bruschettę z patelni. Słodkie pomidory, wytrawne kapary i pikantna papryczka. W sam raz na szybką i efektowną przekąskę.




Składniki na 4 bruschetty:

  • 2 kromki pieczywa żytniego przekrojone na pół
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pomidor
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1/2 ostrej, czerwonej papryki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Chleb nacieramy oliwą oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Sparzamy pomidora, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, usuwając nasiona.
Paprykę kroimy w cienkie plasterki.
Na chlebek nakładamy pomidora, paprykę i kapary.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy bruschettę i chwilę smażymy, pilnując, żeby chleb się zrumienił od spodu ale nie przypalił.
Następnie nakładamy na patelnię przykrywkę i redukujemy ogień do minimum.
Smażymy jeszcze chwilkę, żeby warzywa się podgrzały.
Posypujemy solą i pieprzem.

Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)