Smażona bruschetta z kaparami
Dziś pomysł na szybką bruschettę z patelni. Słodkie pomidory, wytrawne kapary i pikantna papryczka. W sam raz na szybką i efektowną przekąskę.Składniki na 4 bruschetty:
- 2 kromki pieczywa żytniego przekrojone na pół
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki kaparów
- 1/2 ostrej, czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sparzamy pomidora, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, usuwając nasiona.
Paprykę kroimy w cienkie plasterki.
Na chlebek nakładamy pomidora, paprykę i kapary.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy bruschettę i chwilę smażymy, pilnując, żeby chleb się zrumienił od spodu ale nie przypalił.
Następnie nakładamy na patelnię przykrywkę i redukujemy ogień do minimum.
Smażymy jeszcze chwilkę, żeby warzywa się podgrzały.
Posypujemy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)