piątek, 22 marca 2013

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

I
Idealna na pyszną, szybką i zdrową przystawkę. Słodko-kwaskowate pomidory, kremowy serek i cudowna, złocista oliwa z oliwek. Mniam!:)


Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży, dojrzały pomidor
  • 1 kulka sera Mozzarella
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa z oliwek Extra Vergine
  • gruboziarnista sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki.
Mozzarellę i pomidorka kroimy w cienkie plasterki, pilnując aby otrzymać taką samą liczbę plasterków każdego.
Układamy na talerzu naprzemiennie pomidorka z mozzarellą.
Posypujemy solą i pieprzem (nie żałujemy tego ostatniego :) ) i posiekaną natką pietruszki.
Skrapiamy oliwą z oliwek.
I gotowe :)

Pamiętamy o jednej z najważniejszych zasad: im prostsze danie, tym bardziej istotna jest jakość składników. Dlatego pomidor musi być słodki, miękki i dojrzały (wiem, że trudno znaleźć takowe zima, ale jak się poszuka na targu, jest to możliwe...). Oliwa natomiast koniecznie Extra Vergine, w ciemnej butelce, najlepiej tłoczona metodami mechanicznymi. Oliwa niskiej jakości jest po prostu gorzka i psuje smak dania a ta wysokiej jakości jest słodkawa i delikatna - pyszna!

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)