wtorek, 19 marca 2013

Gnocchi na dwa sposoby

Gnocchi na dwa sposoby

Pyszne, śliczne włoskie kluseczki z ziemniaków. Idealne do przyrządzenia na wiele sposobów. Dziś zapraszam do przetestowania dwóch przepisów kolorowych i aromatycznych, w sam raz na obiadek gdy za oknem szaro i zimno... :)




Składniki na 4 porcje gnocchi:

  • 12 średnich ziemniaków
  • 1 kopiasta szklanka mąki plus dodatkowa mąka do posypywania stolnicy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sera feta (może być tradycyjnie po włosku ricotta)
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn
Ziemniaki gotujemy i dokładnie tłuczemy, aby nie było grudek. Przekładamy do dużej miski.
Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz, rozmaryn i ser.
Wyrabiamy, aż masa stanie się jednolita.
Na dobrze oprószoną mąką stolnicę wyjmujemy garść ciasta i formujemy kuleczkę. Następnie rolujemy ją dłońmi po stolnicy, aż uzyskamy wałeczek o średnicy około 1,5 cm. Możemy oczywiście robić zarówno mniejsze, jak i większe gnocchi - wszystkie są piękne. :)
Następnie ostrym nożem kroimy wałeczek na małe kawałeczki, idealne gnocchi powinny wyglądać jak poduszeczki.
Gotowe gnocchi przekładamy na blat oprószony mąką i przerabiamy w ten sposób całe ciasto. Wbrew pozorom, praca idzie szybko i łatwo, lepienie gnocchi jest naprawdę przyjemne. :)
Gotowe gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, są gotowe.

Gnocchi możemy wykorzystać na wiele sposobów, jedyną granicą jest nasza wyobraźnia :)
Poniżej dwie propozycje na smażone gnocchi. Buon appetito!

Gnocchi z zielonym groszkiem i fetą



Składniki na 2 porcje:

  • połowa gnocchi z przepisu zamieszczonego powyżej
  • oliwa z oliwek
  • 100 g zielonego groszku (może być mrożony, ale nie z puszki)
  • 50 g fety
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
Na patelnię wlewamy obficie oliwę z oliwek. Kiedy się rozgrzeje wrzucamy gnocchi i smażymy aż się ślicznie zrumienią, często podrzucając je na patelni lub mieszając.
Dodajemy groszek i dusimy, aż zmięknie.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz skórką z cytryny.
Rozkruszamy w palcach fetę i posypujemy gnocchi.
Potrząsamy patelnią, aby składniki się wymieszały.

Smacznego :)




Gnocchi z kukurydzą i ostrą papryką


Składniki na 2 porcje:

  • połowa gnocchi z przepisu zamieszczonego powyżej
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej)
  • 1/2 zielonej, ostrej papryki
  •  otarta skórka z 1/2 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • 50 g fety
Podobnie jak w poprzednim przepisie zaczynamy od rozgrzania oliwy i zrumienienia gnocchi.
Następnie dodajemy kukurydzę, paprykę, sól, pieprz i skórkę z cytryny.
Podgrzewamy chwilę i posypujemy skórką z cytryny.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)