Gnocchi na dwa sposoby
Pyszne, śliczne włoskie kluseczki z ziemniaków. Idealne do przyrządzenia na wiele sposobów. Dziś zapraszam do przetestowania dwóch przepisów kolorowych i aromatycznych, w sam raz na obiadek gdy za oknem szaro i zimno... :)Składniki na 4 porcje gnocchi:
- 12 średnich ziemniaków
- 1 kopiasta szklanka mąki plus dodatkowa mąka do posypywania stolnicy
- 1 jajko
- 2 łyżki sera feta (może być tradycyjnie po włosku ricotta)
- sól
- pieprz
- suszony rozmaryn
Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz, rozmaryn i ser.
Wyrabiamy, aż masa stanie się jednolita.
Na dobrze oprószoną mąką stolnicę wyjmujemy garść ciasta i formujemy kuleczkę. Następnie rolujemy ją dłońmi po stolnicy, aż uzyskamy wałeczek o średnicy około 1,5 cm. Możemy oczywiście robić zarówno mniejsze, jak i większe gnocchi - wszystkie są piękne. :)
Następnie ostrym nożem kroimy wałeczek na małe kawałeczki, idealne gnocchi powinny wyglądać jak poduszeczki.
Gotowe gnocchi przekładamy na blat oprószony mąką i przerabiamy w ten sposób całe ciasto. Wbrew pozorom, praca idzie szybko i łatwo, lepienie gnocchi jest naprawdę przyjemne. :)
Gotowe gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, są gotowe.
Gnocchi możemy wykorzystać na wiele sposobów, jedyną granicą jest nasza wyobraźnia :)
Poniżej dwie propozycje na smażone gnocchi. Buon appetito!
Gnocchi z zielonym groszkiem i fetą
Składniki na 2 porcje:
- połowa gnocchi z przepisu zamieszczonego powyżej
- oliwa z oliwek
- 100 g zielonego groszku (może być mrożony, ale nie z puszki)
- 50 g fety
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Dodajemy groszek i dusimy, aż zmięknie.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz skórką z cytryny.
Rozkruszamy w palcach fetę i posypujemy gnocchi.
Potrząsamy patelnią, aby składniki się wymieszały.
Smacznego :)
Gnocchi z kukurydzą i ostrą papryką
Składniki na 2 porcje:
- połowa gnocchi z przepisu zamieszczonego powyżej
- oliwa z oliwek
- 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej)
- 1/2 zielonej, ostrej papryki
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- 50 g fety
Następnie dodajemy kukurydzę, paprykę, sól, pieprz i skórkę z cytryny.
Podgrzewamy chwilę i posypujemy skórką z cytryny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)