wtorek, 19 marca 2013

Casarecce z pieczarkami i śmietaną

Casarecce z pieczarkami i śmietaną

W tym daniu jest jakaś szczypta magii. Za każdym razem zaskakuje mnie jak bogaty smak kryje się w tak neutralnym kolorystycznie daniu... Wszystkie składniki są subtelne i delikatne, danie wygląda prawie eterycznie i nic nie zapowiada, że będzie tak soczyste, żywe i pyszne...



Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu casarecce
  • 180 g gęstej śmietany
  • 1 szklanka bulionu wołowego (w wersji wegetariańskiej może być warzywny)
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 ostrej, zielonej papryczki
  • odrobina startego żółtego sera
  • świeża bazylia
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Pieczarki kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki, aż się ślicznie zrumienią.
W międzyczasie kroimy paprykę i pora w plasterki.
Dodajemy do pieczarek i chwilę podsmażamy, aż por delikatnie skruszeje.
Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut.
Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy casarecce, aż będą al dente.
Do sosu wlewamy śmietanę i podgrzewamy całość, często mieszając.
Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekana bazylię i żółty ser.
Mieszamy i gotujemy około 2 minut.
Podajemy i zajadamy się :)

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)