Sałatka ze szpinaku, cykorii i mango
Lekka, smaczna, zdrowa :) Delikatny szpinak, lekko gorzka cykoria, ziemisty posmak prażonego słonecznika a wszystko łączy delikatna słodycz mango i żurawiny... Mniam!
Składniki na 2 porcje:
- szpinak baby
- pół zielonej cykorii
- pół zielonego ogórka
- kilka plasterków suszonego mango
- 20 ml oliwy z oliwek Extra Vergine
- 1 łyżeczka dżemy z żurawiny
- słonecznik do posypania
- sól
- pieprz
Na spód miseczki wsypujemy liście szpinaku.
Cykorię kroimy w szerokie paski i wysypujemy na szpinak.
Mango namaczamy w połowie szklanki wrzątku. Czemu suszone? Oczywiście, że świeże jest najlepsze :) Ale prawidłowo suszone czy mrożone warzywa są świetną alternatywą, zwłaszcza gdy chcemy szybko i bez przygotowania przygotować coś pysznego. Przy zakupie zwracajmy jednak uwagę, aby suszone owoce nie posiadały w składzie konserwantów (a najlepiej także i cukru).
Ogórka kroimy w grube, skośne plastry. Każdy plaster następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Mango kroimy w dość drobne kawałki i razem z ogórkiem dodajemy do sałatki.
Lekko potrząsamy talerzem, aby składniki lekko się przemieszały i dekoracyjnie ułożyły :)
Oliwę mieszamy z żurawiną za pomocą blendera. Doprawiamy sos szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Polewamy sałatkę.
Rozgrzewamy patelnię, ważne aby była sucha. Prażymy słonecznik, aż stanie się złotobrązowy i zacznie przepięknie pachnieć (ale nie za długo, aby po kuchni nie rozniósł się zapach spalenizny, zamiast tego zachwycającego ziemistego aromatu... :) )
Posypujemy sałatkę, podajemy i rozkoszujemy się.
Smacznego :)
Wspaniały przepis na lekką przekąskę, sprawdziłam, polecam. Czekam na dalsze ciekawe przepisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam w przyszłości :)
OdpowiedzUsuńWięcej wegańskich przepisów! Przepiękny blog, zachęcam do dalszego pisania i umieszczenia kolejnych super zdjęć! Katarzyna.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Oczywiście, postaram się umieścić więcej wegańskich przepisów :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń