czwartek, 7 marca 2013

Sałatka ze szpinaku, cykorii i mango

Sałatka ze szpinaku, cykorii i mango




Lekka, smaczna, zdrowa :) Delikatny szpinak, lekko gorzka cykoria, ziemisty posmak prażonego słonecznika a wszystko łączy delikatna słodycz mango i żurawiny... Mniam!


Składniki na 2 porcje:

  • szpinak baby
  • pół zielonej cykorii
  • pół zielonego ogórka
  • kilka plasterków suszonego mango
  • 20 ml oliwy z oliwek Extra Vergine
  • 1 łyżeczka dżemy z żurawiny
  • słonecznik do posypania
  • sól
  • pieprz
Myjemy warzywa i osuszamy na ręczniczku.
Na spód miseczki wsypujemy liście szpinaku.
Cykorię kroimy w szerokie paski i wysypujemy na szpinak.
Mango namaczamy w połowie szklanki wrzątku. Czemu suszone? Oczywiście, że świeże jest najlepsze :) Ale prawidłowo suszone czy mrożone warzywa są świetną alternatywą, zwłaszcza gdy chcemy szybko i bez przygotowania przygotować coś pysznego. Przy zakupie zwracajmy jednak uwagę, aby suszone owoce nie posiadały w składzie konserwantów (a najlepiej także i cukru).
Ogórka kroimy w grube, skośne plastry. Każdy plaster następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Mango kroimy w dość drobne kawałki i razem z ogórkiem dodajemy do sałatki.
Lekko potrząsamy talerzem, aby składniki lekko się przemieszały i dekoracyjnie ułożyły :)
Oliwę mieszamy z żurawiną za pomocą blendera. Doprawiamy sos szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Polewamy sałatkę.
Rozgrzewamy patelnię, ważne aby była sucha. Prażymy słonecznik, aż stanie się złotobrązowy i zacznie przepięknie pachnieć (ale nie za długo, aby po kuchni nie rozniósł się zapach spalenizny, zamiast tego zachwycającego ziemistego aromatu... :) )
Posypujemy sałatkę, podajemy i rozkoszujemy się.


Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Wspaniały przepis na lekką przekąskę, sprawdziłam, polecam. Czekam na dalsze ciekawe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i zapraszam w przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Więcej wegańskich przepisów! Przepiękny blog, zachęcam do dalszego pisania i umieszczenia kolejnych super zdjęć! Katarzyna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) Oczywiście, postaram się umieścić więcej wegańskich przepisów :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)