Farfalle z wołowiną i suszonymi pomidorami
Śmietanowe sosy są nadzwyczajne: kremowe, gęste, przesycone smakami wszystkich składników...
Dziś przedstawiam makaron farfalle w takowym sosie z smażoną wołowiną, suszonymi pomidorami świeżym szpinakiem. Pychotka :)
Składniki:
- 200 gr makaronu farfalle
- kawałek wołowiny wielkości średniego kotleta (ja użyłam pieczonej)
- 5 suszonych pomidorów w oliwie
- świeży szpinak
- pół szklanki bulionu drobiowego
- szklanka śmietany 12%
- odrobina startego, żółtego sera
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wołowinę i smażymy aż się ślicznie zrumieni.
W tym czasie wstawiamy wodę na makaron a następnie gotujemy farfalle w osolonej wodzie.
Do wołowiny dodajemy pomidory i szpinak, podsmażamy chwilę, często mieszając, aż szpinak lekko się skruszeje.
Teraz kolej na bulion, zagotowujemy, przykrywamy i dusimy wszystko chwilę na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Ugotowany makaron odsączamy na sitku.
Do sosu dodajemy śmietanę, mieszamy aż wszystko ładnie się połączy i wsypujemy makaron oraz starty ser.
Mieszamy dokładnie, nakładamy na talerze i od razu zjadamy :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)