czwartek, 7 marca 2013

Farfalle z wołowiną i suszonymi pomidorami

Farfalle z wołowiną i suszonymi pomidorami


Śmietanowe sosy są nadzwyczajne: kremowe, gęste, przesycone smakami wszystkich składników...
Dziś przedstawiam makaron farfalle w takowym sosie z smażoną wołowiną, suszonymi pomidorami świeżym szpinakiem. Pychotka :)



Składniki:

  • 200 gr makaronu farfalle
  • kawałek wołowiny wielkości średniego kotleta (ja użyłam pieczonej)
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • świeży szpinak
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • szklanka śmietany 12%
  • odrobina startego, żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Wołowinę i pomidory kroimy w drobne paseczki. Myjemy szpinak i osuszamy go na ręczniczku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wołowinę i smażymy aż się ślicznie zrumieni.
W tym czasie wstawiamy wodę na makaron a następnie gotujemy farfalle w osolonej wodzie.
Do wołowiny dodajemy pomidory i szpinak, podsmażamy chwilę, często mieszając, aż szpinak lekko się skruszeje.
Teraz kolej na bulion, zagotowujemy, przykrywamy i dusimy wszystko chwilę na  wolnym ogniu, pod przykryciem.
Ugotowany makaron odsączamy na sitku.
Do sosu dodajemy śmietanę, mieszamy aż wszystko ładnie się połączy i wsypujemy makaron oraz starty ser.
Mieszamy dokładnie, nakładamy na talerze i od razu zjadamy :)

Smacznego :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)