Pikantne penne w sosie pomidorowym
Bardziej rozgrzewający niż ostry, z nutą słodyczy pomidorów. Pyszny, sycący obiad w mniej więcej 20 minut. Świetny zwłaszcza w zimowe, pochmurne dni.
Składniki:
- 250 gr makaronu penne
- 3 pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała, ostra, czerwona papryczka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- żółty ser do starcia
- oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek również drobno kroimy.
W małym garnku rozgrzewamy oliwę (około 2 łyżek). Podsmażamy paprykę, czosnek i cebulę przez klika minut, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły.
Dodajemy pomidory. Jeżeli korzystamy ze świeżych, najpierw je sparzamy i obieramy ze skórki. Zimą, gdy pomidory mają smak wody, można wykorzystać te z puszki. W trakcie zakupu jednak zwracajmy uwagę na skład: ile jest pomidorów w pomidorach :), czy jest dodana sól lub cukier.
Zagotowujemy sos, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut, aż sos wyraźnie się zredukuje i zgęstnieje.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i umieszczamy z powrotem w garnku.
Zalewamy sosem, dodajemy poszatkowaną, świeżą bazylię i mieszamy, aż makaronik będzie smakowicie obklejony sosem.
Nakładamy na talerze i posypujemy startym serem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)