środa, 6 marca 2013

Pikantne penne w sosie pomidorowym

Pikantne penne w sosie pomidorowym


Bardziej rozgrzewający niż ostry, z nutą słodyczy pomidorów. Pyszny, sycący obiad w mniej więcej 20 minut. Świetny zwłaszcza w zimowe, pochmurne dni.



Składniki:

  • 250 gr makaronu penne
  • 3 pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała, ostra, czerwona papryczka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser do starcia
  • oliwa z oliwek
Kładziemy papryczkę na desce, przygniatamy lekko dłonią i rolujemy. Następnie odcinamy jej grubszy koniec i uderzając o deskę, wytrząsamy pestki. Następnie kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę i czosnek również drobno kroimy.
W małym garnku rozgrzewamy oliwę (około 2 łyżek). Podsmażamy paprykę, czosnek i cebulę przez klika minut, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły.
Dodajemy pomidory. Jeżeli korzystamy ze świeżych, najpierw je sparzamy i obieramy ze skórki. Zimą, gdy pomidory mają smak wody, można wykorzystać te z puszki. W trakcie zakupu jednak zwracajmy uwagę na skład: ile jest pomidorów w pomidorach :), czy jest dodana sól lub cukier.
Zagotowujemy sos, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut, aż sos wyraźnie się zredukuje i zgęstnieje.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i umieszczamy z powrotem w garnku.
Zalewamy sosem, dodajemy poszatkowaną, świeżą bazylię i mieszamy, aż makaronik będzie smakowicie obklejony sosem.
Nakładamy na talerze i posypujemy startym serem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)