poniedziałek, 4 marca 2013

Smażone ziemniaczki z sosem czosnkowym

Smażone ziemniaczki z sosem czosnkowym


Pyszne ziemniaczki w rumianej, ziołowej skórce z dodatkiem kremowego sosu czosnkowego. Nie jest to jeden z tych sosów czosnkowych, który wypala podniebienie i pachnie tak mocno, iż można go wyczuć z odległości stu metrów. Nie, ten sos jest delikatny i aromatyczny, nie pali i powinien przypaść do gustu nawet tym, którzy amatorami czosnku nie są... Teraz zostaną :)



Składniki na ziemniaczki:

  • 6 średnich ziemniaczków (szacujemy średnio po 3 na osobę)
  • suszony cząber
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki na sos:

  •  1 opakowanie jogurtu greckiego (naturalnego, bez sztucznych zagęszczaczy)
  • posiekana natka pietruszki
  • główka czosnku
  • 1/3 szklanki chudej śmietanki
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czosnek owijamy szczelnie folią aluminiową, tworząc coś na kształt małej sakiewki, w której będzie miał trochę miejsca. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki, osuszamy je ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody po myciu i kroimy na grube paski około 2,5 cm na 1 cm (czyli cal na centymetr :) ). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy ziemniaki. Smażymy kilka minut, aż lekko się zrumienią. W tym czasie dość często lekko potrząsamy patelnią lub mieszamy, aby rumieniły się równomiernie. W trakcie dalszego smażenia jeszcze dodatkowo się bardziej usmażą, zatem lekkie zrumienienie wystarczy.
Dodajemy cząber, sól i pieprz, mieszamy, przykrywamy szczelnie przykrywką. Czekamy około 30 sekund aż w środku zbierze się para i skręcamy ogień do minimum.
Smażymy, a w zasadzie podduszamy ziemniaczki około 25-30 minut. Od czasu do czasu odkrywamy je i mieszamy, aby sprawdzić czy się nie przypalają. Jeżeli całość wygląda sucho i grozi przypaleniem, wlewamy 1 łyżkę wody i znów szczelnie przykrywamy.
W miseczce mieszamy jogurt grecki z śmietanką.
Upieczony czosnek ostrożnie rozwijamy z folii, leciutko nacinamy spód łebka i wyciskamy całość na talerzyk. Sprawdzamy, czy na talerzyku nie ma przypadkiem kawałka łupinki i dodajemy czosnek do jogurtu ze śmietanką. Tak upieczony czosnek ma konsystencję gęstej pasty, śliczny kremowy kolor oraz dużo delikatniejszy smak. Sos, w którym znajduje się cała główka tak upieczonego czosnku smakuje łagodniej niż sos z jednym świeżym ząbkiem.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz opcjonalnie - wedle uznania - szczyptę soli.
Mieszamy.
Usmażone ziemniaczki przekładamy na talerz, sos przelewamy do małej kokilki i układamy obok na talerzu. Podajmy od razu.

Pyszny i prosty obiad. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)