piątek, 8 marca 2013

Pierogi z białym serem

Pierogi z białym serem


W klejeniu pierogów jest coś relaksującego, uwielbiam je robić, kiedy mam trochę wolnego czasu. Są pyszniutkie, delikatne i nie sklejają się. A słodki farsz rozpływa się w ustach...
Klasyczne danie w mojej interpretacji.



Składniki na około 50 sztuk:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka wrzątku
  • 200 gr białego sera
  • 2 łyżki ekstraktu z wanili
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól a następnie mieszamy, aby się połączyły. Wlewamy wodę i ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto wstępnie się zagniecie, a woda wchłonie, przekładamy je na stolnicę.
Należy uważać, gdyż ciasto jest wciąż gorące. Osobiście uwielbiam je wyrabiać, zwłaszcza zimą, gdy mam zmarznięte dłonie. :) Ciasto jest jak mięciutka, grzejąca podusia.
Jeżeli jest za ciepłe, odstawiamy je na chwilkę, a następnie wyrabiamy, wyrabiamy i wyrabiamy aż będzie gładziutkie. Przykrywamy je ściereczką lub folią na chwilę i szykujemy farsz.
Biały ser wrzucamy do miski i kruszymy. Dodajemy 1 łyżkę mąki, ekstrakt waniliowy (naturalny jest dużo lepszy od sztucznego cukru waniliowego lub aromatu) oraz cukier. Mieszamy, aż składniki się połączą a masa będzie dość gęsta.
Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy. Zaletą tego ciasta jest to, że się nie klei i jest posłuszne wałkowi :)
Małą szklanką wycinamy kółko i kładziemy 1 małą łyżeczkę farszu. Sklejamy boki i małym widelczykiem wyciskamy ozdobne paseczki. I rozpoczynamy taśmową produkcję... :) Mi prawie za każdym razem wydaje się, że mam za dużo ciasta lub farszu ale na końcu jakoś mi w miarę równo schodzi... A jeżeli kawałek ciasta zostanie, można go zamrozić i wykorzystać na później, o czym opowiem innym razem :)
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zaczną wypływać, daję im jeszcze kilkanaście sekund i wyławiam.
Polecam podawać z gęstą śmietanką (zwrócicie uwagę, żeby była naturalnie gęsta a nie zagęszczana...) oraz odrobiną miodku. Pyszne...

Smacznego :)




2 komentarze:

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)