piątek, 15 marca 2013

Smażony ryż z chorizo

Smażony ryż z chorizo



Rozgrzewające danie, pikantne i aromatyczne - w sam raz na zimną, wietrzną i pochmurną pogodę, jaką mamy aktualnie za oknem. Odrobina lata już teraz :)
Chorizo to kiełbaska z charakterem, pikantna i ślicznie pachnie. Sama w sobie stanowi o wyrazistości całego dania, niewątpliwie to ona wychodzi na pierwszy plan. Słodka papryka i ogórek oraz delikatny ryż cudownie balansują danie.



Składniki:

  • 200 gr ryżu
  • 1 kiełbaska chorizo
  • 2 plastry boczku
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 mała ostra, czerwona papryczka
  • 1/2 ogórka
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Boczek kroimy w kosteczkę a chorizo w drobne plasterki. podsmażamy na rozgrzanej oliwie i dodajemy posiekany ząbek czosnku.
Papryki kroimy w drobne plasterki i również podsmażamy.
Na patelnię dorzucamy ryż, mieszając chwilę smażymy wszystko razem.
Następnie wlewamy wino i bulion. Dodajemy przyprawy. Zagotowujemy, przykrywamy i zmniejszamy ogień.
Dusimy, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty (należy pilnować danie, aby się nie przypaliło i nie przywarło do dna). Dolewamy wodę i dusimy około 15 minut, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby, dolewamy jeszcze odrobinę wody.
Pod sam koniec gotowania dodajemy ogórka pokrojonego w grube plastry świeżą natkę pietruszki.
Podajemy od razu.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)