poniedziałek, 4 marca 2013

Farfalle z ricottą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Farfalle z ricottą, szpinakiem i suszonymi pomidorami


Delikatny kremowy sos z słodką nutą suszonych na słońcu pomidorów...
Szybki i pyszny obiad do przygotowania w około 20 minut. Kiedy myślimy o szybkim gotowaniu, makaron zawsze jest dobrym rozwiązaniem na stworzenie czegoś pysznego, efektownego i nie wymagającego czasu



Składniki na dwie porcje:

  • 200 gr makaronu Farfalle 
  • 100 gr (około pół opakowania) serka ricotta
  • 1/3 szklanki chudej śmietanki
  • szpinak (najlepiej świeży, ale może być też mrożony)
  • suszone pomidory w oliwie
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Wstawiamy wodę na makaron. Gdy się zagotuje, solimy. Jeżeli makaron jest bez jajek zrobiony z 100% mąki semoliny nie musimy dodawać oliwy. W przeciwnym przypadku, wlewamy odrobinę, aby się nie posklejał. Gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
W tym czasie kroimy pomidory w paseczki. Jeżeli używamy świeżego szpinaku, szatkujemy go, natomiast mrożony podsmażamy z odrobiną soli i oliwy, aż będzie miękki.
Ugotowany makaron odcedzamy na sitku i umieszczamy z powrotem w garnku na małym ogniu. Dodajemy ricottę, śmietankę, szpinak i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem (ricotta lubi pieprz, zatem nie żałujemy, aby danie nie było mdłe). Mieszamy, aż składniki się połączą, a makaron będzie smakowicie obklejony sosem.
Podajemy od razu.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)