Farfalle z ricottą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Delikatny kremowy sos z słodką nutą suszonych na słońcu pomidorów...
Szybki i pyszny obiad do przygotowania w około 20 minut. Kiedy myślimy o szybkim gotowaniu, makaron zawsze jest dobrym rozwiązaniem na stworzenie czegoś pysznego, efektownego i nie wymagającego czasu
Składniki na dwie porcje:
- 200 gr makaronu Farfalle
- 100 gr (około pół opakowania) serka ricotta
- 1/3 szklanki chudej śmietanki
- szpinak (najlepiej świeży, ale może być też mrożony)
- suszone pomidory w oliwie
- sól
- pieprz
- odrobina oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Wstawiamy wodę na makaron. Gdy się zagotuje, solimy. Jeżeli makaron jest bez jajek zrobiony z 100% mąki semoliny nie musimy dodawać oliwy. W przeciwnym przypadku, wlewamy odrobinę, aby się nie posklejał. Gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
W tym czasie kroimy pomidory w paseczki. Jeżeli używamy świeżego szpinaku, szatkujemy go, natomiast mrożony podsmażamy z odrobiną soli i oliwy, aż będzie miękki.
Ugotowany makaron odcedzamy na sitku i umieszczamy z powrotem w garnku na małym ogniu. Dodajemy ricottę, śmietankę, szpinak i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem (ricotta lubi pieprz, zatem nie żałujemy, aby danie nie było mdłe). Mieszamy, aż składniki się połączą, a makaron będzie smakowicie obklejony sosem.
Podajemy od razu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)