poniedziałek, 4 marca 2013

Krupnik

Krupnik


Prosta, lekka zupa. W sam raz na delikatny obiadek, gdy chcemy odpocząć po niedzielnej uczcie...
Dodatek grzybków sprawia, że podczas gotowania w kuchni pachnie po prostu cudownie. :)
Dobry pomysł na szybki obiad - gotujemy wcześniej i odgrzewamy w kilka minut.



Składniki:

  • 1 litr wody
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • kawałek pora
  • 3 podgrzybki
  • 100 gr kaszy pęczak
  • kawałek schabu bez kości
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Do garnka wlewam wodę i wkładam umyty schab. Zagotowuję. Mięso wkładam do zimnej wody, aby wrzątek nie ściął go i nie zamknął w środku całego aromatu i smaku. W przypadku zupy dążymy do tego, aby wywar był jak najbardziej smakowity.
Schab może nie jest najbardziej klasycznym wyborem na gotowanie wywaru do zupy. :) Jednak nigdy nie przekonałam się do gotowania na kościach, ani na tłustym mięsie (zwierzęcy tłuszcz nie jest specjalnie zdrowy). Poza tym ugotowane mięsko wykorzystam do obiadu następnego dnia (patrz: Placuszki curry z sosem pomidorowym).
Pół marchewki, kawałek pietruszki oraz kawałeczek selera trę na tarce o drobnych oczkach. Pora tnę w wąskie paseczki, a resztę włoszczyzny w kosteczkę.
Dodaję warzywa do wody z mięsem. Dzięki dwóm rozmiarom (drobne wiórki i kosteczka) konsystencja zupy będzie bardziej wyrazista i głęboka.
Dorzucam kaszę. Wybrałam pęczak, choć może nie jest to klasyczne rozwiązanie, ponieważ lubię jego mięsisty, puszysty miąższ.
Do gotującej się zupy dodaję liść laurowy, ziele angielskie, oliwę z oliwek, grzybki i przyprawy.
Czekam aż całość się zagotuje, zmniejszam ogień do minimum i gotuję około 40 minut.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)