poniedziałek, 4 marca 2013

Bruschetta z pomidorami i czosnkiem

Bruschetta z pomidorami i czosnkiem


Włoski klasyk z milionem możliwych wariacji. Jest to proste danie, dlatego tym bardziej należy zwrócić uwagę na jakość składników. W trakcie pieczenia cudowny aromat rozchodzi się po całym mieszkaniu, pachnie...słońcem, wakacjami, włoskim ogrodem...
Bruschetta najczęściej serwowana jest na ciepło jako przystawka. Ja czasami serwuję ją także jako śniadanie lub kolację.



Składniki na 6 sztuk:

  • 3 kromki chleba (ja użyłam żytniego mlecznego, ale może być dowolny gatunek pieczywa)
  • 1 duży pomidor lub 2 małe
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek Extra Vergine
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu.
Myjemy pomidory i zalewamy je wrzątkiem. Wyparzamy przez minutę, polewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
W zależności od rozmiaru pieczywa, zostawiamy cale kromki, ja przekroiłam każdą na pół.
Układamy chleb na blasze do pieczenia uprzednio wyłożonej folią aluminiową.
Kromki skrapiamy oliwą, którą lekko wcieramy w chlebek. Ząbek czosnku obieramy, przekrawamy i nacieramy nim kromki. Jeżeli pieczywo jest bardzo miękkie, uważamy aby go nie rozerwać.
Pomidor kroimy w kostkę jednocześnie usuwając pestki, aby bruschetty nie były zbyt wilgotne.
Układamy pomidorki na pieczywie, posypujemy całość natką pietruszki, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem oraz gruboziarnistą solą morską.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Przed podaniem skrapiamy bruschettę odrobioną oliwy z oliwek i od razu serwujemy.

Smacznego :)



2 komentarze:

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)