Makaron ze szpinakiem i brokułem
Składniki na 2 porcje:
- ok. 2/3 szklanki zielonego makaronu (szpinakowego)
- 1 mały brokuł lub 1/2 dużego
- 1/3 szklanki posiekanego szpinaku (może być mrożony)
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżeczka masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- świeża bazylia pocięta w paseczki
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub woda z ekologiczną przyprawą warzywną
W głębokiej patelni zagotowuję bulion, dodaję do niego zioła prowansalskie, brokuła i szpinak.
Gotuję, aż płyn się dość mocno zredukuje.
Dodaję śmietanę, mieszam i gotuję chwilkę na bardzo małym gazie, by się nie zagotowała.
Dodaję makaron, mieszam, doprawiam solą i pieprzem (dużo pieprzu).
Posypuję bazylią i gotowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)