piątek, 1 sierpnia 2014

Makaron ze szpinakiem i brokułem

Makaron ze szpinakiem i brokułem



Składniki na 2 porcje:

  • ok. 2/3 szklanki zielonego makaronu (szpinakowego)
  • 1 mały brokuł lub 1/2 dużego
  • 1/3 szklanki posiekanego szpinaku (może być mrożony)
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • świeża bazylia pocięta w paseczki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub woda z ekologiczną przyprawą warzywną
Makaron gotuję al dente.
W głębokiej patelni zagotowuję bulion, dodaję do niego zioła prowansalskie, brokuła i szpinak.
Gotuję, aż płyn się dość mocno zredukuje.
Dodaję śmietanę, mieszam i gotuję chwilkę na bardzo małym gazie, by się nie zagotowała.
Dodaję makaron, mieszam, doprawiam solą i pieprzem (dużo pieprzu).
Posypuję bazylią i gotowe.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)