sobota, 14 grudnia 2013

Biały barszcz z grzybkami

Biały barszcz z grzybkami

Ta zupa bardzo mocno kojarzy mi się z Wigilią u mojej Babci. Uwielbiam od czasu do czasu przywoływać jej smak. Kremowy, pożywny, pyszny barszcz... Spróbujcie i przekonajcie się sami :)


Składniki na 4 porcje:

  • 750 ml bulionu
  • 1 szklanka zakwasu na żur
  • 6-8 ziemniaków (zależy od wielkości)
  • 1 szklanka grzybów, oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka wody
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz
Bulion zagotowuję.
Dodaję do niego ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby.
Gotuję, aż grzyby będą gotowe.
W dużej misce rozpuszczam śmietanę w wodzie, dodaję zakwas.
Po jednej chochelce dodaję bulion do miski.
Mieszam.
Gdy płyny w misce wyraźnie się ogrzeją, wlewam wszystko do zupy.
Mieszając, czekam aż zupa się zagotuje.
Gotuję ją około 5 minut na wolnym ogniu.
Wlewam, dekoruję natką.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)