Biały barszcz z grzybkami
Ta zupa bardzo mocno kojarzy mi się z Wigilią u mojej Babci. Uwielbiam od czasu do czasu przywoływać jej smak. Kremowy, pożywny, pyszny barszcz... Spróbujcie i przekonajcie się sami :)Składniki na 4 porcje:
- 750 ml bulionu
- 1 szklanka zakwasu na żur
- 6-8 ziemniaków (zależy od wielkości)
- 1 szklanka grzybów, oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 szklanka wody
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Dodaję do niego ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby.
Gotuję, aż grzyby będą gotowe.
W dużej misce rozpuszczam śmietanę w wodzie, dodaję zakwas.
Po jednej chochelce dodaję bulion do miski.
Mieszam.
Gdy płyny w misce wyraźnie się ogrzeją, wlewam wszystko do zupy.
Mieszając, czekam aż zupa się zagotuje.
Gotuję ją około 5 minut na wolnym ogniu.
Wlewam, dekoruję natką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)