Indyk z cukinią i bakłażanem w sosie pomidorowym
Sycący i rozgrzewający sos pomidorowy pełen warzyw z kruchutkim mięsem, które można kroić łyżką. Cudownie smakuje z smażonym chlebem z serem.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g filetu z indyka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 cebula
- garść zielonej fasolki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki zielonych, posiekanych oliwek
- 1 szklanka pomidorów z puszki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka kuminu
- 2 łyżki ziół dalmatyńskich
- szczypta suszonej papryczki peperoncino
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- 3 kromki chleba rzowego
- oliwa
- żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach
- sól gruboziarnista
- pieprz świeżo zmielony
Obsmażamy na złoto na oliwie w głębokiej patelni.
Bakłażana kroimy w dość grube plastry i posypujemy solą, aby pozbyć się goryczki.
Po kilkunastu minutach osuszamy go papierowym ręczniczkiem i kroimy w kostkę.
Cukinię kroimy w plastry a następnie każdy plaster dodatkowo na pół.
Paprykę kroimy w krótkie słupki.
Cebulę siekamy drobniutko.
Fasolkę obieramy z ewentualnego łyka i przekrawamy na kawałki (mniej więcej na połówki).
Obsmażonego indyka zalewamy bulionem, dodajemy pomidory i koncentrat.
Dorzucamy posiekane warzywa.
Doprawiamy peperoncino, kuminem, ziołami dalmatyńskimi, solą i pieprzem.
Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na wolniutkim ogniu około 1,5 godziny.
Od czasu do czasu mieszamy.
Chleb kroimy na dość małe kromeczki, natłuszczamy je lekko oliwą, nakładamy ser, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy pod przykryciem, aż ser zacznie się topić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)