środa, 19 czerwca 2013

Indyk z cukinią i bakłażanem w sosie pomidorowym

Indyk z cukinią i bakłażanem w sosie pomidorowym



Sycący i rozgrzewający sos pomidorowy pełen warzyw z kruchutkim mięsem, które można kroić łyżką. Cudownie smakuje z smażonym chlebem z serem.


Składniki na 4 porcje:

  • 400 g filetu z indyka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • garść zielonej fasolki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki zielonych, posiekanych oliwek
  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 łyżki ziół dalmatyńskich
  • szczypta suszonej papryczki peperoncino
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 3 kromki chleba rzowego
  • oliwa 
  • żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach
  • sól gruboziarnista
  • pieprz świeżo zmielony
Indyka oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Obsmażamy na złoto na oliwie w głębokiej patelni.
Bakłażana kroimy w dość grube plastry i posypujemy solą, aby pozbyć się goryczki.
Po kilkunastu minutach osuszamy go papierowym ręczniczkiem i kroimy w kostkę.
Cukinię kroimy w plastry a następnie każdy plaster dodatkowo na pół.
Paprykę kroimy w krótkie słupki.
Cebulę siekamy drobniutko.
Fasolkę obieramy z ewentualnego łyka i przekrawamy na kawałki (mniej więcej na połówki).
Obsmażonego indyka zalewamy bulionem, dodajemy pomidory i koncentrat.
Dorzucamy posiekane warzywa.
Doprawiamy peperoncino, kuminem, ziołami dalmatyńskimi, solą i pieprzem.
Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na wolniutkim ogniu około 1,5 godziny.
Od czasu do czasu mieszamy.
Chleb kroimy na dość małe kromeczki, natłuszczamy je lekko oliwą, nakładamy ser, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy pod przykryciem, aż ser zacznie się topić.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)