piątek, 14 czerwca 2013

Focaccia z kurczakiem

Focaccia z kurczakiem

Bardzo aromatyczna, pełna smaków i kolorów. Focaccia to fantastyczna przekąska, efektowna przystawka, idealny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.



Składniki:

  • 1/2 porcji ciasta z tego przepisu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka fety
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • różowa sól himalajska
Ciasto wykładamy do natłuszczonej, okrągłej formy.
W miseczce mieszamy zioła dalmatyńskie z majonezem. Powstałym sosem smarujemy ciasto, zostawiając suche brzegi.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, obtaczamy w garam masala i smażymy na oleju.
Usmażone mięso wykładamy na focaccię.
Oliwki przekrawamy na połówki i również wykładamy na ciasto.
Suche brzegi smarujemy oliwą.
Pieczemy około 12 minut w 200 stopniach, aż focaccia będzie złocista.
Upieczoną foacaccię wyjmujemy z piekarnika.
Posypujemy pieprzem i solą.
Pomidory przekrawamy na pół i wykładamy na ciasto.
Fetę kruszymy w palcach i posypujemy focaccię.
Na koniec wykładamy listki bazylii.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)