Focaccia z kurczakiem
Bardzo aromatyczna, pełna smaków i kolorów. Focaccia to fantastyczna przekąska, efektowna przystawka, idealny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.Składniki:
- 1/2 porcji ciasta z tego przepisu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy garam masala
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oleju
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka fety
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- różowa sól himalajska
W miseczce mieszamy zioła dalmatyńskie z majonezem. Powstałym sosem smarujemy ciasto, zostawiając suche brzegi.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, obtaczamy w garam masala i smażymy na oleju.
Usmażone mięso wykładamy na focaccię.
Oliwki przekrawamy na połówki i również wykładamy na ciasto.
Suche brzegi smarujemy oliwą.
Pieczemy około 12 minut w 200 stopniach, aż focaccia będzie złocista.
Upieczoną foacaccię wyjmujemy z piekarnika.
Posypujemy pieprzem i solą.
Pomidory przekrawamy na pół i wykładamy na ciasto.
Fetę kruszymy w palcach i posypujemy focaccię.
Na koniec wykładamy listki bazylii.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)