Ciasto cytrynowe
Wilgotne, lekko kwaskowate, delikatne... w sam raz do popołudniowej herbaty.Składniki:
- 300 g mąki
- 4 jajka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 cytryny
- szczypta soli
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżeczki śmietany 18%
Jajka i masło doprowadzamy do temperatury pokojowej.
Mąkę przesiewamy przez sitko, dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze.
Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy delikatnie.
Mikserem ucieramy masło, aż będzie bielutkie i puszyste.
Następnie dodajemy cukier puder, "karmiąc masło", tzn. wsypujemy 1 łyżkę, czekamy aż masło całkowicie wchłonie cukier i dopiero dodajemy kolejną łyżkę i tak, aż zużyjemy cały cukier. (wbrew pozorom idzie to całkiem szybko :) )
W ten sam sposób dodajemy po 1 jajku.
Cytryny dokładnie szorujemy szczoteczką i wyparzamy.
Możemy dodać do ciasta otartą skórkę, jeżeli mamy ochotę.
Wyciskamy sok i przecedzamy go przez sitko.
Teraz "karmimy" na zmianę ciasto za pomocą soku i mąki z dodatkiem pozostałych suchych składników: wsypujemy trochę maki, czekamy aż masło ją wchłonie, dolewamy trochę soku, czekamy aż masło go wchłonie, itd...
Gotową masę przekładamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub kaszką manną.
Pieczemy przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Gotowe ciasto powinno być złoto-brązowe, a po wbiciu patyczka powinien wychodzić on suchutki.
Odstawiamy je na chwilę do przestygnięcia i wyjmujemy ostrożnie z formy.
W garnuszku delikatnie podgrzewamy śmietanę pokruszoną czekoladą.
Gotową polewą smarujemy ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)