Bułeczki z suszonymi pomidorami, oliwkami i rozmarynem
Pyszne, malutkie bułeczki z aromatycznym nadzieniem. Wyborne zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na lunch, przekąskę, piknik czy jako dodatek do dań z grilla. Polecam :)
Składniki na około 20 bułeczek:
Ciasto:
- 240 ml wody
- 480 g maki pszennej
- 30 ml oliwy
- 1 łyżka soli
- 7 g drożdży suszonych
Farsz:
- 60 g fety
- 1/3 szklanki czarnych oliwek drobno posiekanych
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oleju i drobno posiekanych
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- pieprz
Dodatkowo:
- oliwa do natłuszczenia formy i wysmarowania bułeczek
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Gotowe, rozwałkowujemy na dość cienki placek.
W miseczce dokładnie ucieramy fetę z oliwkami i pomidorami.
Z gałązek rozmarynu urywamy listki i dodajemy do farszu.
Doprawiamy pieprzem.
Za pomocą szklanki lub wycinaczki w kształcie okręgu, wycinamy kawałki ciasta.
Na każdą bułeczkę używamy dwa: na dolny kładziemy kopiastą łyżeczkę farszu i przykrywamy go górnym, dokładnie sklejając boki. Jeżeli ciasto jest za suche, możemy zwilżać brzegi wodą. Jeżeli w trakcie lepienia bułeczki gubią swój okrągły kształt, po sklejeniu brzegów możemy jeszcze raz je lekko okroić wycinaczką.
Każdą bułeczkę nacinamy głęboko na krzyż ostrym nożem.
Gotowe bułeczki układamy na blasze wysmarowanej oliwą.
Smarujemy po wierzchu oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.
Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż będą złociste.
W połowie czasu pieczenia możemy obrócić blachę, aby bułeczki równo się upiekły.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)