Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami
Pyszna i aromatyczna focaccia, idealna na przystawkę lub lunch. Focaccia to coś na kształt chlebka, cudowne, puszyste ciasto z soczystymi dodatkami na wierzchu. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 240 gr mąki pszennej
- 120 ml wody
- łyżeczka soli drobnoziarnistej
- szczypta soli gruboziarnistej
- łyżka oliwy z oliwek Extra Vergine i jeszcze trochę do posmarowania foremki i focacci
- 4 gr drożdży suszonych
- garść zielonych oliwek
- garść suszonych pomidorów w oliwie
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Łączymy mąkę, wodę, sól drobnoziarnistą, drożdże oraz oliwę z oliwek. Im więcej tej ostatniej, tym ciasto będzie bardziej chrupiące.
W przypadku maszyny do chleba zaczynamy od wlania wody i oliwy, a następnie dodajemy mąkę i sól, drożdże wsypując na sam koniec. Włączamy program do wyrobu ciasta na pizzę (ważne, aby ciasto nie zaczęło się piec) i możemy odpocząć :)
Przy ręcznym wyrabianiu łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Drożdże są zdrowe dla skóry dłoni, zatem przy okazji robimy coś dla siebie :) Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je w ciepłe miejsce i zostawiamy na minimum 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto wyrabiamy chwilę w dłoniach i układamy w okrągłej formie o średnicy 20 cm wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek.
Oliwki i pomidory kroimy w paseczki i posypujemy nimi ciasto. Można leciutko je dognieść, wtedy lepiej się przykleją i po upieczeniu nie będą spadać. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, gruboziarnistą solą i świeżą natką pietruszki.
Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, aż wierzch będzie złotobrązowy.
Smacznego :)
Przepiękna! Na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuń