poniedziałek, 29 lipca 2013
Kalafiorowa
Kalafiorowa
Gęsta i kremowa, delikatna w smaku, kalafiorowa to jedna z moich ulubionych tradycyjnych zup...Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Klasyka polskiej kuchni. Pierogi są pyszna w zasadzie z każdym rodzajem farszu, zarówno na słodko, jak i na słono. Dziś przepis na wersję mięsną, pierogi wspaniałe po podsmażeniu, z chrupiącą, złocistą skórką :) Mniam :)Spaghetti w łagodnym sosie pomidorowym
Spaghetti w łagodnym sosie pomidorowym
Kremową bazę tego sosu stanowi połączenie dwóch rodzajów pomidorów: świeżych i z przetworów w oliwie z oliwek. Makaronik obtoczony w tym sosie jest aksamitny. Polecam latem :)niedziela, 28 lipca 2013
Młode ziemniaczki z pesto
Młode ziemniaczki z pesto
Aromatyczne, zielone pesto doskonale sprawdza się nie tylko z makaronem. To danie jest rustykalne i bardzo pożywne. Polecam spróbować :)poniedziałek, 22 lipca 2013
Delikatny rosół
Delikatny rosół
Delikatny, ponieważ jest dość chudy, nie pływają na nim oka z tłuszczu a chrupiąca natka pietruszki wprowadza miłą nutkę świeżości. W sam raz na lato :)Kurczak w sosie kurkowym
Kurczak w sosie kurkowym
Moim zdaniem kurki są śliczne. Takie malutkie, złote i radosne :) Sos podany w tym przepisie ma zastosowanie uniwersalne: pasuje do mięsa, makaronu, klusek śląskich, kopytek, placków ziemniaczanych, ziemniaków czy gnocchi...Serowy ryż z zieloną fasolką
Serowy ryż z zieloną fasolką
Pyszny, rozpływający się w ustach ryż w serowym sosie. Radosne, żółciutkie i sycące danie :)Farfalle z łososiem i cukinią
Farfalle z łososiem i cukinią
Do tego przepisu zainspirowała mnie kuchnia kalabryjska. Po nałożeniu makaroniku na widelec, widać, że jest obtoczony w sosie, ale całość ma gładką, jedwabistą wręcz fakturę, pozbawioną dużych kawałków warzyw czy ryby. Wszystkie składniki sosu są drobne zmielone, przez co makaron jest nimi obklejony. W efekcie otrzymujemy danie bardzo wyraziste w smaku. Każdy kęs makaronu pozwala odczuć wszystkie smaki i aromaty. Pychotka :)Spaghetti w sosie bolognese wegetariańskim
Spaghetti w sosie bolognese wegetariańskim
Włoska kuchnia, a w szczególności makaron w każdej praktycznie postaci to coś, co uwielbiam (zapewne łatwo to zauważyć po liczbie przepisów na dania z makaronu :) ). Odpowiednio przyrządzony sos może być zdrowy i dość lekkostrawny. W dodatku sos pomidorowy zawiera likopen, który pomaga nam w walce z wolnymi rodnikami. A wszystko jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. I czego chcieć więcej? :)W tym przepisie wykorzystałam jedno z dóbr włoskiego Południa, a dokładnie z Kalabrii. Jest to pasta z czarnych oliwek. Jej smak jest łagodny a konsystencja kojarzy mi się "mięsiście", stąd pomysł na wegetariańskie bolognese...
Klasyczny krupnik
Klasyczny krupnik
Nazywam go klasycznym, bo kojarzy mi się z jedną z ulubionych zup, jakie robi moja Mama. Jest to delikatny, łagodny, gęsty i pożywny krupniczek, sycące i pyszne danie. I choć mojej Mamie wychodzi najlepiej :), zapraszam do spróbowania także mojej wersji...
Subskrybuj:
Posty (Atom)