wtorek, 30 kwietnia 2013
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Roladki z kurczaka z tłuczonymi ziemniaczkami i purée z groszku
Roladki z kurczaka z tłuczonymi ziemniaczkami i purée z groszku
Wyrazisty, soczysty kurczak harmonijnie łączy się z delikatnymi, puszystymi ziemniaczkami. Łagodne, słodkawe purée z groszku uzupełnia danie i nadaje mu wiosennej radości. :)czwartek, 25 kwietnia 2013
Razowe gnocchi z sosem z niebieskim serem pleśniowym
Razowe gnocchi z sosem z niebieskim serem pleśniowym
Połączenie sera z niebieską pleśnią i orzechów jest zachwycające. Wyraziste i delikatne zarazem. Wyrafinowane. A razowe gnocchi stanowią doskonałe tło dla tej kompozycji...
Sałatka caprese z rukolą i suszonymi pomidorami
Sałatka caprese z rukolą i suszonymi pomidorami
Bardziej sycąca wersja tradycyjnej sałatki. Orzechowy, wyrazisty smak rukoli oraz słodycz suszonych pomidorów cudownie dopełnia delikatny smak caprese. Idealna na obiad. Polecam z chlebem Fougasse.
Razowy chleb Fougasse z czarnymi oliwkami
Razowy chleb Fougasse z czarnymi oliwkami
Fougasse to płaski, nadziewany chlebek charakterystyczny dla kuchni prowansalskiej. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentuję wersję razową z wyrazistymi, mięsistymi czarnymi oliwkami.
środa, 24 kwietnia 2013
Smażony ryż z łososiem i jajkiem
Smażony ryż z łososiem i jajkiem
Zdrowy i pożywny obiad. Kruche warzywa, delikatny łosoś i rozpływające się żółtko. Kolorowo, radośnie i ślicznie :)piątek, 19 kwietnia 2013
Wołowina w sosie słodko-kwaśnym
Wołowina w sosie słodko-kwaśnym
Pyszne, radosne, kolorowe danie. Słodkie, ostre i kwaskowate. Delikatne mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny sos. Szybko i smacznie :)Focaccia z karmelizowaną cebulą, oliwkami i fetą
Focaccia z karmelizowaną cebulą, oliwkami i fetą
W tym daniu jest coś rustykalnego, jest proste, słoneczne, zachwycające, przepełnione smakiem i aromatem... Doskonałe na ciepło, jak i na zimno, skropione oliwą z oliwek.
Azjatycki bulion
Azjatycki bulion
Połączenie azjatyckiej prostoty i wyrafinowania z feerią przenikających się, zróżnicowanych smaków: pikantny bulion, słodkawy brokuł, delikatne grzyby, ostra papryczka i cytrusowe pulpeciki...
czwartek, 18 kwietnia 2013
Stękacz
Stękacz
Sycący i bardzo smaczny. Wszystko jest w nim dobre: zrumieniony makaron, usmażona wędlina i delikatna cebulka oraz stopiony serek... Mniam :)poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Sałatka ze szpinaku, awokado i bakłażana
Sałatka ze szpinaku, awokado i bakłażana
Zaskakująco kremowa i delikatna z cudowną orzechową nutką. Lekka ale zarazem sycąca. Idealny pomysł na zdrowy i szybki obiad w mniej niż 20 minut... Doskonała także na nietypową, zaskakującą przystawkę.Bruschetta semplice
Bruschetta semplice
Prostota jest zawsze elegancka. Semplice znaczy prosty, ponieważ takie jest przygotowanie tej bruschetty. Zaledwie cztery składniki doprawione szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu a efekt wspaniały. I właśnie, między innymi, za tą zachwycającą prostotę uwielbiam kuchnię włoską...Kremowy sernik
Kremowy sernik
Smakuje jak kawałek nieba, delikatny jak chmurka, puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach... I bajecznie prosty do przygotowania :)Gnocchi z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
Gnocchi z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
Delikatne, rumiane gnocchi połączone ze słodkimi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Szybkie, sycące i smakowite danie.środa, 10 kwietnia 2013
Eliche z łososiem i brokułem
Eliche z łososiem i brokułem
Lekkie, pełne kolorów i smaków świderki w śmietanowym sosie. Pyszny i zdrowy obiad w mniej niż 20 minut. :)
Cantuccini z pistacjami i migdałami
Cantuccini z pistacjami i migdałami
Pyszne, kruche ciasteczka do kawy lub deserowego wina. Wspaniały poobiedni deser. :)Kwaśnica
Kwaśnica
Zupa, która nieodłącznie kojarzy mi się z wakacjami w górach. Sycąca, aromatyczna, przepyszna. Poniżej moja interpretacja tej klasycznej, góralskiej potrawy. :)niedziela, 7 kwietnia 2013
Rollsy po meksykańsku
Rollsy po meksykańsku
Po meksykańsku, ponieważ tak mi się kojarzą. :) Z pikantnym sosem, słodkimi pomidorami i śliczną, słoneczną kukurydzą.Penne w ziołowym sosie
Penne w ziołowym sosie
Pyszne, pełne smaku i koloru. Pachnące zioła, słodkie pomidory i wyrazisty sos. A wszystko w mniej niż 20 minut :)Rollsy z łososiem i rozmarynem
Rollsy z łososiem i rozmarynem
Kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach... Idealne na śniadanie, przystawkę czy szybki obiad.Podstawowe naleśniki
Podstawowe naleśniki
Najlepsze naleśniki to takie, które wybornie smakują nawet bez dodatków. Te do takich należą :) Idealne zarówno na śniadanie, jak i na obiad.
Subskrybuj:
Posty (Atom)