wtorek, 30 kwietnia 2013

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Roladki z kurczaka z tłuczonymi ziemniaczkami i purée z groszku

Roladki z kurczaka z tłuczonymi ziemniaczkami i purée z groszku

Wyrazisty, soczysty kurczak harmonijnie łączy się z delikatnymi, puszystymi ziemniaczkami. Łagodne, słodkawe purée z groszku uzupełnia danie i nadaje mu wiosennej radości. :)

czwartek, 25 kwietnia 2013

Tarta bananowa

Tarta bananowa


Waniliowy krem, banany w chrupiącej skórce i lekki posmak chałwy...

Razowe gnocchi z sosem z niebieskim serem pleśniowym

Razowe gnocchi z sosem z niebieskim serem pleśniowym


Połączenie sera z niebieską pleśnią i orzechów jest zachwycające. Wyraziste i delikatne zarazem. Wyrafinowane. A razowe gnocchi stanowią doskonałe tło dla tej kompozycji...

Sałatka caprese z rukolą i suszonymi pomidorami

 Sałatka caprese z rukolą i suszonymi pomidorami


Bardziej sycąca wersja tradycyjnej sałatki. Orzechowy, wyrazisty smak rukoli oraz słodycz suszonych pomidorów cudownie dopełnia delikatny smak caprese. Idealna na obiad. Polecam z chlebem Fougasse.

Razowy chleb Fougasse z czarnymi oliwkami

Razowy chleb Fougasse z czarnymi oliwkami




Fougasse to płaski, nadziewany chlebek charakterystyczny dla kuchni prowansalskiej. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentuję wersję razową z wyrazistymi, mięsistymi czarnymi oliwkami.

środa, 24 kwietnia 2013

Smażony ryż z łososiem i jajkiem

Smażony ryż z łososiem i jajkiem

Zdrowy i pożywny obiad. Kruche warzywa, delikatny łosoś i rozpływające się żółtko. Kolorowo, radośnie i ślicznie :)

piątek, 19 kwietnia 2013

Wołowina w sosie słodko-kwaśnym

Wołowina w sosie słodko-kwaśnym


Pyszne, radosne, kolorowe danie. Słodkie, ostre i kwaskowate. Delikatne mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny sos. Szybko i smacznie :)

Focaccia z karmelizowaną cebulą, oliwkami i fetą

Focaccia z karmelizowaną cebulą, oliwkami i fetą


W tym daniu jest coś rustykalnego, jest proste, słoneczne, zachwycające, przepełnione smakiem i aromatem... Doskonałe na ciepło, jak i na zimno, skropione oliwą z oliwek.

Azjatycki bulion

Azjatycki bulion



Połączenie azjatyckiej prostoty i wyrafinowania z feerią przenikających się, zróżnicowanych smaków: pikantny bulion, słodkawy brokuł, delikatne grzyby, ostra papryczka i cytrusowe pulpeciki...

czwartek, 18 kwietnia 2013

Stękacz

Stękacz

Sycący i bardzo smaczny. Wszystko jest w nim dobre: zrumieniony makaron, usmażona wędlina i delikatna cebulka oraz stopiony serek... Mniam :)

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Sałatka ze szpinaku, awokado i bakłażana

Sałatka ze szpinaku, awokado i bakłażana

Zaskakująco kremowa i delikatna z cudowną orzechową nutką. Lekka ale zarazem sycąca. Idealny pomysł na zdrowy i szybki obiad w mniej niż 20 minut... Doskonała także na nietypową, zaskakującą przystawkę.

Bruschetta semplice

Bruschetta semplice

Prostota jest zawsze elegancka. Semplice znaczy prosty, ponieważ takie jest przygotowanie tej bruschetty. Zaledwie cztery składniki doprawione szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu a efekt wspaniały. I właśnie, między innymi, za tą zachwycającą prostotę uwielbiam kuchnię włoską...

Kremowy sernik

Kremowy sernik

Smakuje jak kawałek nieba, delikatny jak chmurka, puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach... I bajecznie prosty do przygotowania :)

Gnocchi z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Gnocchi z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Delikatne, rumiane gnocchi połączone ze słodkimi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Szybkie, sycące i smakowite danie.

środa, 10 kwietnia 2013

niedziela, 7 kwietnia 2013

Rollsy po meksykańsku

Rollsy po meksykańsku




Po meksykańsku, ponieważ tak mi się kojarzą. :) Z pikantnym sosem, słodkimi pomidorami i śliczną, słoneczną kukurydzą.

Penne w ziołowym sosie

Penne w ziołowym sosie

Pyszne, pełne smaku i koloru. Pachnące zioła, słodkie pomidory i wyrazisty sos. A wszystko w mniej niż 20 minut :)

Rollsy z łososiem i rozmarynem

Rollsy z łososiem i rozmarynem

 Kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach... Idealne na śniadanie, przystawkę czy szybki obiad.

Podstawowe naleśniki

Podstawowe naleśniki

Najlepsze naleśniki to takie, które wybornie smakują nawet bez dodatków. Te do takich należą :) Idealne zarówno na śniadanie, jak i na obiad.

Biały barszcz z jajkiem

Biały barszcz z jajkiem

Pyszny nie tylko w Święta :)